To zimo bo vroče oz. bolje rečeno ŽGALO BO! Pa ne zato, ker imamo polno drvarnico drv in bo peč topla (no, tudi to), ampak vzrok tiči še nekje drugje...pridelek čilijev je bil letos več kot odličen. Žgalo bo tako v naših ustih!
Zakaj čiliji sploh pečejo? "Krivec" je kapsaicin, ki se nahaja predvsem v
semenu in delu na katerega je seme pritrjeno. Ko pojemo čili, se
molekule kapsaicina vežejo receptorje za vročino in
bolečino. Ker možgani dobijo signal, da smo zaužili nekaj "vročega" se
posledično poviša srčni utrip in poveča se izločanje endorfinov (endogenih opijatov), ki so naravno sredstvo proti bolečinam.
Zanimivo je, da kapsaicin povzroči prekoč občutek zgolj pri sesalcih.
Ptiči naj tega ne bi občutili. Torej, čiliji so pekoči in se tako
obvarujejo pred obžiranjem sesalcev, hkrati pa so barviti, da pritegnejo
ptiče, ki raznašajo njihova semena.
Rože so passe. Čilije namesto rož, to so zdaj nove smernice! :)
Upam, da bodo ti dolgi rdeči čiliji prihodnje leto že rasli na našem vrtu. Letos so ga krasili drugje.
Nepekoči |
Sušenje že uspešno poteka. |
Nekaj suhih čilijev bo počakalo do naslednje sezone za seme. |
Vloženi čiliji (tisti dolgi rdeči), ki so trud pridnih rok (pa ne mojih). |
Na žalost vem le to, da so ti čiliji, ki so uspeli zrast na našem vrtu
lepi, pekoči (razen oranžni) in ogromno jih je. Ne vem pa katere sorte
so. :(
Ni komentarjev:
Objavite komentar